Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98
Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30
BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be |
Eén van de komende dagen of weken zal u waarschijnlijk in de krant zien staan dat 'financieel planner' een beschermd beroep wordt dat zal vallen onder het toezicht van het FSMA (de vroegere bankcommissie).
Binnen AXIS Finance zijn Laurent en ikzelf bezig met het afronden van een tweejarige universitaire masteropleiding in dit kennisgebeid.
Daarom willen we jullie even laten kennismaken in dit artikel met de competenties van een financieel planner en vooral, wat zij voor jullie kunnen betekenen.
Ook zullen we ingaan op een manier waarop u over vermogen en beleggen kunt nadenken en dat toch wel wat afwijkt van hetgeen u bij een vermogensbankier zal horen.
Graag willen we jullie echter eerst afhelpen van twee waanideeën die bij sommigen bestaan:
Een goed opgeleid financieel planner zijn gereedschappenkist zal minstens bestaan uit volgende vakken:
Dit geeft hem de volgende expertise:
Aangezien niemand het verloop van beleggingsinstrumenten kan voorspellen en niemand voortdurend de markt kan kloppen, waarvoor heb je dan nog een financieel planner nodig?
Binnen een vermogen zijn er twee parameters bepalend: het gewenste rendement en het risico dat u wenst te lopen. Bovendien hangen deze samen: hoe groter het gewenste rendement, hoe meer risico u zal moeten nemen.
Dit is wat banken trachten te achterhalen met uw MIFID-profiel: bent u een conservatieve belegger (weinig risico met laag rendement) of een aggressieve belegger (veel risico met kans op veel winst maar ook veel verlies).
De kunst bestaat er dan in om uw vermogen zo samen te stellen dat u komt tot een uitgebalanceerde spreiding die u enerzijds zekerheid geeft over vermogen dat u nooit mag verliezen en vermogen waarmee risico mag worden gelopen.
Om deze spreiding te bekomen wordt er gebruik gemaakt van statistische modellen. Deze modellen gaan nooit een uitspraak in de trant van:'Met deze samenstelling stijgt uw portefeuille gedurende de komende 3 jaar met 6%'. Dit is onmogelijk.
Wat een financieel planner u wel kan zeggen is: 'Het is 95% waarschijnlijk dat uw portefeuille binnen de 3 jaar gaat stijgen met 6% met een mogelijke foutenmarge van +3 en -3'.
Je ziet het al gebeuren beste lezers: stijgt de portefeuille met 8% dan ben je superman als planner, stijgt ze met 4% dan is het toch maar zwak en stijgt ze maar met 2% (5% kans) dan ben je de pineut. Toch beantwoorden alle drie deze uitkomsten exact aan hetgeen deze persoon u had voorspeld.
Een ander punt dat zowel u als wij moeten durven doen is vergelijken ('benchmarking' in het vakjargon). Zo kwam verleden jaar een klant bij ons die euforisch was over zijn vermogensadviseur die er voor gezorgd had dat in een bepaald jaar zijn vermogen met 12% was toegenomen. Dat jaar was de beurs met meer dan 20% gestegen...
Binnen AXIS Finance bieden wij geen financiële producten aan aan onze klanten. Dit geeft ons de mogelijkheid om als neutrale partij een onafhankelijke uitspraak te kunnen doen over de manier waarop uw vermogen door derden wordt beheerd.
Zeggen wat anderen fout doen is een goedkope manier van handelen en helpt u als klant niet. Daarom zullen wij samen met u aan de hand van uw korte, middellange en langetermijnverwachtingen diverse portefeuilles samenstellen die aan uw verwachtingen kunnen tegemoet komen. Uw gewenst rendement en het risico dat hiermee samenhangt zullen hierbij de elementaire variabelen zijn.
Zo zal u waarschijnlijk veel meer risico willen nemen met een budget dat u aan de kant zet om binnen 10 jaar uw droomauto te kopen dan met het budget dat u nodig heeft om nog gedurende 20 jaar uw huidige levensstandaard te onderhouden.
Het is duidelijk dat dit toch wel iets verder gaat dan de éénzijdige MIFID-beoordeling die u in een bank krijgt.
Mensen die op een dergelijke bewuste manier met hun vermogen omgaan liggen niet wakker van beurscrashes zoals in 2008. Met dergelijke 'ongelukken' hebben zij immers rekening gehouden.
Wat dacht u trouwens van deze uitsmijter:
Men heeft vastgesteld dat de meeste mensen aandelen kopen wannneer ze praktisch op hun hoogste peil stonden en verkochten wanneer ze op hun laagste waarde stonden.
Vergelijk dit eens met uw eigen beleggingsgedrag...