Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98
Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30
BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be |
Elke waardering vertrekt hoe dan ook van historische gegevens, meestal de jaarrekening van de drie laatste jaren in combinatie met toekomstige (gebudgetteerde) gegevens. Elke uitkomst zal daarbij een wegingscoëfficiënt krijgen om het resultaat al dan niet meer te laten doorwegen in het eindresultaat.
In de praktijk vertrekt elke waardering van het eigen vermogen van het laatste boekjaar. Men noemt dit de intrinsieke waarde of de boekwaarde.
Bij deze waarde gaat men al de verborgen meerwaarden (voorbeeld: afgeschreven gebouwen) en minderwaarden (voorbeeld: niet verkoopbare stock) nà belasting gaan toevoegen of in mindering brengen.
Op die manier kom je tot de eerste waarde die eigenlijk de bottom line vormt: de liquidatiewaarde of de substantiële waarde van een onderneming.
Een tweede methode is de rendementswaarde. Hierbij gaan we het gemiddeld rendement van de laatste drie boekjaren omrekenen naar het kapitaal dat nodig is om dit rendement te behalen rekening houdende met diverse financiële variabelen. Wij vertrekken hierbij van een ‘genormaliseerd' resultaat. Dat wil zeggen dat we zullen kijken of de zaakvoerder(s) wel een normale vergoeding hebben gekregen, dat we de privézaken eruit zullen halen, enz... Dit geeft ons dan een tweede resultaat.
De derde methode die tenslotte gebruikt wordt is de Discounted CashFlow-methode. Hierbij gebeurt de waardering op basis van de toekomstige cashflows die de onderneming zal genereren.
Eens men deze drie resultaten heeft zal men ze een bepaald gewicht geven. Gezien de substantiële waarde doorgaans de laagste waarde is zal een koper hier meer gewicht (lees: ‘belang') aan geven terwijl een verkoper meer gewicht zal willen toekennen aan de hoogste waarden.
Hierdoor wordt dan ook de vork bepaald waarbinnen meestal de onderhandelingen zullen lopen.
Het uitgangspunt van een waardering zal steeds de jaarrekeningen zijn van uw onderneming. Standaard maakt men gebruik van een combinatie van de substantiële waarde met een rendementsmethode en een DCF-methode. De combinatie van hierbij gebruikte parameters met de wegingscoëfficiënten zal een vork doen ontstaan waarbinnen partijen tot een akkoord zullen moeten komen.
Het waarderingsrapport is hierbij essentieel. Het is dan ook uiterst belangrijk dat u hier ervaren mensen bij betrekt die later uw belangen ook kunnen verdedigen bij de experten van de tegenpartij.
Wij hebben bij AXIS Finance die ervaring in huis. Contacteer ons dus gerust als u hiermee geconfronteerd wordt.