Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Samenwoners en scheiden: financiële drama's

Veel samenwoners, zowel wettelijke als feitelijke, zijn van oordeel dat, in geval er ooit een scheiding komt, er een afrekening zal kunnen gemaakt worden en dat diegene die het meest heeft bijgedragen in de relatie een deel zal kunnen recupereren van zijn ex-partner.

Logisch maar het burgerlijk recht is niet altijd logisch. Erger nog, het zou wel eens een financieel drama zijn voor diegenen die zijn centen in de relatie heeft geïnvesteerd.

Wij geven hierbij enkele voorbeelden die de ongelovigen onder jullie hun ogen wel zullen openen en duidelijk maken aan alle samenwoners dat (schriftelijke) afspraken geen onnodig tijdverdrijf zijn.

Praktijkvoorbeeld

Het is altijd het gemakkelijkste om iets duidelijk te maken aan de hand van een extreem voorbeeld.

Wat doet er zich voor: Eén van de partners financiert zo goed als volledig de gezinswoning die in oververdeeldheid aan beide partijen toebehoort. Er komt een einde aan de relatie en de financierende partner vraagt aan de rechter dat de andere partner hem een vergoeding zou betalen voor het gedeelte dat hij voor hem heeft gefinancierd..

Dit zou logisch geweest zijn in een huwelijk maar is het niet bij samenwoning. De rechter heeft de eis afgewezen met de argumentatie dat de partner die betalingen niet zomaar in het wilde weg had gedaan maar dat die kaderden in de relatie die de partners voor zichzelf hadden uitgestippeld.

De rechtbank motiveerde ook dat, al hetgeen je tijdens de relatie vanzelfsprekend en zomaar hebt gedaan ten behoeve van uw partner en uzelf dat je dat achteraf niet zomaar kunt gaan beginnen terugvorderen. 

Het Hof van Beroep van Antwerpen: nog straffer

In mensentaal gezegd is de stelling van dit Hof dat je niet moet komen bleiten bij de rechtbank om 'de gevolgen van zijn eigen vergetelheid of nalatigheid te herstellen'.

Je bent tijdens de samenwoning zelf eigenaar en beheerder over uw eigen goederen en belangen en je moet zelf maar de nodige voorzorgen terwijl je samenwoont.

Aan alle (wettelijke) samenwoners die dit lezen: laat ons eens weten wie van jullie dit doet?

Oplossing

Er is dus maar 1 oplossing: een zakelijke houding aannemen en alles schriftelijk vastleggen. Ook de regeling in geval er een einde zou komen aan de samenwoning hetzij door overlijden van één van de partners, hetzij door echtscheiding.

Dergelijke afspraken kunnen bijvoorbeeld perfect vastgelegd worden in een samenlevingsovereenkomst.

Wat voor gehuwden een huwelijkscontract is, is voor samenwoners een samenlevingsovereenkomst. 

Besluit

(Wettelijke) samenwoners zijngewaarschuwd: tussen wat zij denken dat er zal gebeuren bij een echtscheiding en wat er werkelijk gebeurt kan er een enorme (financiële) kloof zitten.

Nog meer dan bij huwelijkscontracten zal het samenlevingscontract een op maat gemaakt document zijn dat moet rekening houden met tal van zaken die niet wettelijk geregeld zijn voor samenwoners.

Wij hebben de nodige expertise en ervaring in het opstellen van deze documenten. Aarzel dan ook niet van ons te contacteren om u te helpen de gepaste formuleringen op te stellen.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.