Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98
Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30
BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be |
Wanneer u gescheiden bent maar u heeft minderjarige kinderen uit dit huwelijk, dan zal uw ex, bij uw vooroverlijden, naast het ouderlijk beheer dat hij/zij heeft over de goederen van de minderjarige kinderen, ook beschikken over het vruchtgenot van hun erfenis. Bezit u een vennootschap, dan wordt hij/zij hier 'de grote baas'.
De kans is groot dat dit het laatste is wat u zou wensen.De vraag is dan uiteraard: hoe kan ik hier iets aan doen?
Wij overlopen alvast met u enkele oplossingen die u kan overwegen om dit te voorkomen.
1. Ontnemen van het vruchtgenot
U heeft de mogelijkheid om via een testament dit ouderlijk vruchtgenot te ontnemen aan uw ex-partner.
In dat geval is het natuurlijk aan te raden om dan te bepalen hoe de inkomsten van de vennootschap dienen aangewend te worden voor het onderhoud en de opvoeding van uw minderjarige kinderen.
2. Tijdelijk vruchtgebruik
U zou ook kunnen gebruik maken van de figuur van het tijdelijk vruchtgebruik. Dit betekent concreet dat u het vruchtgebruik over de aandelen van uw zaak tot de meerderjarigheid van de kinderen toewijst aan bijvoorbeeld één van uw ouders of een andere vertrouwenspersoon (bvb. broer of zus).
3. Burgerlijke maatschap
Heeft u geen broers of zussen dan zou de toebedeling van het vruchtgebruik aan een vertrouwenspersoon wel eens een dure zaak kunnen worden.
In dat geval kan u overwegen om een burgerlijke maatschap op te richten waarin u uw aandelen onderbrengt. U zorgt er dan voor in de statuten dat uw vertrouwenspersoon uw opvolger-zaakvoerder wordt tot de kinderen de leeftijd van x jaar hebben bereikt.
4. Opnieuw trouwen
Doordat de langstlevende echtgeno(o)t(e) het vruchtgebruik verkrijgt van de nalatenschap is het probleem van het vruchtgenot direct opgelost.
In sommige gevallen zal dit de beste en goedkoopste oplossing zijn.
Wanneer u komt te overlijden en u heeft minderjarige kinderen dan krijgt de nog levende ex-partner automatisch het vruchtgenot over de goederen van de kinderen tot zij meerderjarig zijn.
Heeft u een vennootschap dan bestaat het gevaar dat bij het meerderjarig worden van de kinderen de vennootschap is leeg gehaald. Dit wenst u zeker te voorkomen.
Hierboven hebben wij een paar oplossingen gesuggereerd die u zou kunnen toepassen.
Bij het doorlezen hiervan zal u zelf wel al gemerkt hebben dat ieder geval zijn eigen oplossing zal hebben en dat maatwerk nodig is.
Wendt u zeker tot mensen die met deze materie vertrouwd zijn om tot een gepaste oplossing te komen.