Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Uw vennootschap en uw huwelijksvermogensstelsel

Veel ondernemers die een zaak opstarten wensen dat zij 100% beschikkingsrecht en zeggingsrecht hebben over deze vennootschap en over de inkomsten die hierin gerealiseerd worden.

Zij menen dat, door in het aandeelhoudersregister zichzelf als 100% aandeelhouder in te schrijven, dit op een simpele manier geregeld is.
Niet is echter minder waar.

Het wettelijk stelsel

De meeste mensen zijn nooit bij een notaris langs geweest voor een huwelijkscontract waardoor zij automatisch onder het wettelijk stelsel vallen.

Hierbij is het zo dat de financiële eigendom van de aandelen (men spreekt in vakjargon van ‘vermogensrechtelijke waarde') gemeenschappelijk is en dat bij een verkoop de opbrengst dan ook in de gemeenschap zal vallen en dus eigenlijk 50/50 eigendom zal zijn van de twee echtgenoten. Bij een echtscheiding zal degene die vennootschap houdt aan de andere partner de helft van de waarde moeten uitbetalen.

Het stemrecht echter kan bij de oprichting wel toegewezen worden aan één van de echtgenoten.

Eigen goederen

Bij een scheiding van goederen hebben de twee partijen eigen goederen. Weet echter dat dit ook bestaat in het wettelijk stelsel bijvoorbeeld geërfde goederen.

Indien er een oprichting gebeurt met eigen goederen dan is zowel de eigendom als de eraan verbonden stemrechten eigen aan de oprichtende vennoot en de andere partner heeft hier niets in te zien.

Er is echter een belangrijke ‘maar' aan dit verhaal gebonden: de opbrengsten van deze ‘eigen' aandelen zijn gemeenschappelijk in een wettelijk stelsel.

De partner buiten spel zetten via oppotten van inkomsten in de vennootschap

Sommige creatieve geesten denken, terecht, vaak vooruit en zien de helft van hun inspanningen al naar de partner gaan wanneer er ooit een echtscheiding zou komen.

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen' keren zij zich daarom zo weinig mogelijk uit (want dit wordt gemeenschappelijk) en potten zij zoveel mogelijk op in de vennootschap want die is volledig eigen.

Weet dat een dergelijke aanpak echter door de wetgever voorzien is en dat bij een berekening van de alimentatie naar aanleiding van een echtscheiding zal uitgegaan worden van een bedrag dat de vennootschap normaal zou hebben uitgekeerd.

Het resultaat van een dergelijke berekening kan uiteraard wel eens voor de nodige negatieve of positieve verrassing zorgen afhankelijk aan welke kant van de tafel je zit. Het is maar te zien aan welke kant van de tafel dat je zit.

Oplossingen

Met AXIS Finance worden wij regelmatige geconfronteerd met de gevolgen van het oprichten van vennootschappen waarbij er op voorhand over dergelijke zaken niet is gesproken.

Binnen onze afdeling vermogens- en successieplanning hebben wij diverse strategieën die, afhankelijk van de doelstellingen van de partners kunnen uitgewerkt worden om de gepaste gevolgen te hebben in geval van echtscheiding of overlijden.

Zit u als bedrijfsleider ook met vragen rond deze problematiek contacteer ons dan zeker zodat wij samen met u de gepaste maatregelen kunnen uitwerken.

Zoals reeds gezegd: 'Beter voorkomen dan genezen' want dat laatste zou weleens een dure operatie kunnen worden.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.