Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98
Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30
BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be |
Eén van de grootste voordelen van wettelijk samen is de soepelheid waarmee deze samenlevingsvorm gerealiseerd en terug ongedaan kan worden.
Een ander voordeel is de eenvoud van procedure voor twee personen die samen in één huis wonen een een huishouding delen. Een eenvoudige verklaring volstaat. De sexe of een eventueel familieverband heeft geen enkel belang. Zo kan er bijvoorbeeld een wettelijke samenwoning bestaan tussen twee zussen of tussen de meid en de pastoor.
Om wettelijk te kunnen samenwonen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
U dient bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een schriftelijke verklaring van samenwoning te doen. Hij zal u hiervan een ontvangstbewijs geven.De meeste gemeentes beschikken hiertoe over een modelformulier.
Let op: Vele gemeenten gaan via de wijkagent over tot een effectieve controle ter plaatse om vast te stellen of u wel degelijk samen woont.
Gezien het beperkte erfrecht en de beperkte regeling van de wettelijke samenwoning als samenlevingsvorm heeft u er alle belang bij om een samenlevingscontract voor de notaris af te sluiten. Via het inlassen van bepaalde clausules kunnen wij er voor zorgen dat het verschil met gehuwd zijn op deze vlakken geminimaliseerd wordt.
Dit contract moet echter steeds afgesloten worden voor u de verklaring gaat afleggen gezien u er expliciet melding van dient te maken.
Elke partner kan namelijk éénzijdig en zelfs zonder zijn medepartner hiervan op de hoogte te brengen de wettelijke samenleving stopzetten.
Terug zal hiervoor een verklaring moeten afgelegd worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waarvan hij/zij wederom een ontvangstbewijs zal ontvangen.
U wilt hier meer over weten?